Dehydrering er skadelig for din sundhed

Del med en ven

Dehydrering er skadelig for din sundhed 

Dehydrering er en af de mest skadelige og ødelæggende ting du kan gøre mod dit helbred. I denne artikel vil du finde ud hvordan væskemangel påvirker dit helbred på mange områder. Så drik vand – mindst 2 liter om dagen. Læs også om en amerikansk undersøgelse, hvordan basisk vand med pH 9,5 normaliserede ekstrem dehydrering – som ellers kan føre til hjerteanfald – som er den største dødsårsag blandt brandmænd.  

Væskemangel er en af de største årsager til sygdomme i verden. Flere statistikker peger på at op mod 75% af alle amerikanere er kronisk dehydreret. I USA er 3 ud af 4 altså kronisk dehydreret i følge de amerikanske myndigheder.

Den gode nyhed er at du hurtigt kan rette op på din væskemangel ved at drik vand. I løbet af blot 24 timer kan du vende din væskebalance fra en katestrofe. Man mærker tydeligt symptomer på dehydrering.

Symptomer på dehydredring:

Her er 7 tegn på dehydrering.

  • tørst
  • hovedpine/svimmelhed
  • tør mund
  • hurtige hjerteslag
  • træthed
  • mindre mængde urin
  • meget gul urin

Hvorfor er dehydrering så ødelæggende?

Din krop består af omkring 60-70% vand. Så det er ikke nogen overraskelse at H2O er essentielt for et godt helbred. Hvis vi ikke er tilstrækkelig hydreret, så vil det påvirke vores væskebalance. Det vil så igen påvirke vores præstationer. En væskemangel kan have en mærkbar effekt, hvis man mister så lidt som blot 2% af kroppens væskebalance.

En tilstrækkelig hydrering har en stor effekt på energiniveauet og hjernefunktionen. Studier viser at selv en mild dehydrering (1-3% af kroppens væskebalance) har indflydelse på mange aspekter af funktionerne i hjernen.

Vores væskebalance er afgørende for om vores krop fungerer optimalt. I yderste konsekvens kan det betyde liv og død. Drik vand, det kan ikke pointeres ofte nok. Der er desværre mange både børn og voksne der ikke får nok vand. En gruppe der er særlig ramt er de ældre.  Mange af dem har en svækket tørst, som alt for ofte fører til væskemangel. Det er derfor yderst vigtigt at sørger for at få dækket sit væskebehov.

dehydrering, væskemangel

Nervesystemet og væskemangel

Vand bringer aktivt, naturligt brint ind i kroppens celler, hvor det afleverer elektroner til cellen og dens “kraftværker”. De såkaldte mitokondrier. Vand sørger for at cellerne kan “snakke” med hinanden og regulerer hinandens vækst ved hjælp af et mønster af svigninger. Det er synapser der sørger for at sende meddelelser rundet i nervesystemet. Ved dehydrering bliver denne nervefunktion forstyrret, så det resulterer i smerter i kroppen.

Smerter i kroppen: 

Kroniske smerter i kroppen, som ikke har nogen årsag såsom skader eller infektioner, skal først og fremmest blive tolket som signaler på kronisk mangel på vand i det område hvor smerten er registreret. Disse smerte-signaler skal først tages i betragtning og betragtes som primære indikatorer på dehydrering af kroppen før anden kompliceret behandling bliver pålagt patienten. – Dr. F. Batmanghelidj

Iransk læge som havde stor succes med at behandle sine patienter med vand. Han har skrevet bogen: Your Body’s Many Cries for Water. www.watercure.com

 

Sådan påvirker dehydrering din hjerne  

Hjernen består af 2% af kroppens samlede vægt og modtager 15-20% af blodet…og det meste er som nævnt vand. Det er bevist at dehydrering hurtigt nedsætter de kognitive egenskaber – og kan føre til depression. Hjernen har brug for vand. Det er derfor vi får hovedpine når vi har væskemangel.

Et studie med unge kvinder, som mistede 1,36% af kroppens væskebalance efter motion oplevede mærkbare forandringer i humøret, koncentrationen og en forøget hyppighed af hovedpine. [1]

Et lignende studie med unge mænd viste, at et væsketab på blot 1,59% af kropsvægten havde stor indvirkning på hukommelsen og medførte en forøget følelse af angst og træthed. [2]

Et væsketab på 1-3% svarer til omkring 0,5 til 2,0 kg tabt kropsvægt for en person, som vejer 68 kg. Dette kan let opstå ved normal daglige aktiviteter, og endnu mere ved motion og varmepåvirkning.

 

Jeg er drænet for energi – lider du af væskemangel?

Det er fantastisk at når vand bliver ført igennem cellermembranerne, så genererer dette flow energi eller elektrisk spænding (volt). Det er det der er årsagen til at mitokondrierne vores “kraftværker” kan fungere ordenligt (ATP og GTP energi). Det er derfor væskemangel har en så stor virkning på cellernes funktioner og kan endda i værste fald dræbe dem. Man mærker også tydeligt en energi mangel når man ikke får drukket tilstrækkeligt med vand.

 

Tjek din hud og urin om du har væskemangel

 

Tugor-testen: Med din tommel og pegefinger løfter du et lille stykke hud op fra din håndryk og slipper det. Huden skal “falde på plads” til sin oprindelige position i løbet af 1 sekund. Hvis det tager længere tid, så kan det være et tegn på at du er dehydreret. 

Farven på din urin: En anden god indikator på, om du har væskemangel er at tjekke farven på din urin. Hvis din urin er meget gult (måske endda mørke gult), så er du med sikkerhed dehydreret. Farven skal være lysegul ligesom farven på et hvedestrå.

 

Hvor meget vand skal man drikke?

Alle funktioner i vores celler og organer har behov for vand. Kroppen har behov for minimum 1,5 liter vand om dagen. Det er den mængde væske der skal bruges for blot at erstatte det som vi mister i løbet af dagen pga normale funktioner i kroppen.

Vores blod består næsten kun af vand. Vores lymfesystem som cellerne lever i består af fire gange så meget vand, som blodet udgør. Vores lymfevæske er cellernes miljø, der hvor de lever. Enhver celle i vores krop er bygget op af det vand vi indtager. For at cellerne kan fungere optimalt skal lymfevæsken være basisk. Ellers giver det problemer for cellerne. Hvis der er problemer med syre-base-balancen kan det medfører kroniske livsstilssygdomme. Det er lymfevæsken som sørger for at cellerne kan komme af med deres affaldsstoffer, så kroppen kan blive udrenset.

En tommelfingerregel er: drik 0,3 liter pr. 10 kg kropsvægt. Vejer man fx 80 kg så skal man drikke omkring 2,5 liter vand pr. dag.

 

dehydrering, væskemangel, væskebalance, dehydrering symptomer

 

 Hjerteanfald pga. dehydrering er den største dødsårsag blandt brandmænd 

 

I følge undersøgelsen: Effect of Hydration on Whole Blood Viscosity in Firefghters [4]  er hjerteanfald på grund af dehydrering den største dødsårsag blandt brandmænd, mens de bekæmper brande. 

Hvis man sammenligner risikoen for død ved hjerteanfald (Koronar hjertesygdom), når de ikke arbejder, så er risikoen 12 til 136 gange større for at dø af et hjerteanfald, mens de bekæmper en brand. Forbrændinger og røgforgiftning kommer ind på anden og tredje pladen over dødsårsager.  

Koronar hjertesygdom er en samlet betegnelse for angina pectoris (hjertekrampe ) og hjerteinfarkt (blodprop i hjertet. 

Basisk vand med pH 9,5 var et effektivt middel til at bekæmpe ekstreme dehydrering

 Pilot-undersøgelsen [4] blev sat i værk for at finde ud af, om basisk vand med en pH-værdi på 9,5 var et effektivt middel til at bekæmpe ekstreme dehydrering. Dette er netop det brandmænd oplever, og som fører til død ved hjerteanfald. 

For at teste det basiske vands evne til at rehydrere blev 15 raske, ikke-ryger brandmænd udsat for en brandøvelse. Det var en rigtig og realistisk brand under brandøvelsen, som bestod af to 30 minutters sessioner med anstrengende brandbekæmpelse, mens der blev brugt et selvstændigt åndedrætsapparat. 

Forud for testen blev hver brandmands hydreringsstatus undersøgt ved at måle fuldblodsviskositeten (WBV). Det er en måling, som viser hvor flydende blodet er. Jo højere viskositet, jo mindre væske er der i blodet. Forhøjede niveauer af fuldblodsviskositet tvinger hjertet til at arbejde hårdere for at pumpe blod gennem kroppen, hvilket kan udløse et hjerteanfald.

Efter at brandøvelsen var afsluttet, tog læger igen blodprøver fra de frivillige for at vurdere deres fuldblodsviskositet. Ikke overraskende var brandmændene ekstremt dehydreret.

For at rehydrere brandmændene modtog hver frivillig halvdelen af sin kropsvægt i ounce, og drak basisk vand med en pH-værdi på 9,5. For eksempel, hvis brandmanden vejede 200 pund, så drak han 100 ounce basisk vand (2.9574 liter).

Brandmændenes hydrering blev målt straks efter brandbekæmpelses øvelsen og 45 minutter efter træningen, i hvilket tidsrum brandmændene indtog basisk vand. Målinger af viskositeten i blodet viste, at indtagelsen af basisk vand næsten fuldstændigt gendannede brandmandens hydrerering til normalstatus. 

Konklusion. Undersøgelsens resultater var afgørende og konkluderede: Basisk vand er et effektivt middel til at bekæmpe den ekstreme dehydrering, der truer brandmændenes liv under brandbekæmpelse [4].

Du skal være opmærksom på følgende omkring dehydrering: 

To personer er ikke ens. Du har muligvis brug for mere vand end andre. Hvor meget vand du har brug for afhænger af:

Din kost 

Hvis du drikker meget kaffe og andre koffeinholdige drikkevarer, kan du miste mere vand fordi koffein virker dehydrerende på kroppen. Du bliver sandsynligvis også nødt til at drikke mere vand, hvis din mad indeholder meget salt, er krydret eller sukkerholdig mad. Det er også nødvendigt med ekstra vand, hvis du ikke spiser fødevarer med et naturligt højt vandindhold, som frisk frugt og grøntsager indeholder. 

Temperaturen 

Du har brug for mere vand i de varmere måneder end de køligere fordi du sveder mere. Hvis du bruger meget tid i solen eller opholder dig i et varmet rum er det vigtigt at du drikker rigeligt med vand for at undgå væskemangel.

Hvis du opholder dig i en sauna er det også meget vigtigt, at du opretholder en god væskebalance, så du ikke bliver dehydreret. Du mister optil 1 liter vand på 1 time i en infrarød sauna. Så drik 1 liter inden du går i saunaen, og drik så gerne 1 liter lige efter, da det vil sætte turbo på din udrensning af affaldsstofferne i kroppen.  

Hvor aktiv du er  

Hvis du er aktiv i løbet af dagen eller går eller står meget, har du brug for mere vand end en person, der sidder ved et skrivebord. Hvis du træner eller er aktiv, så skal du også drikke mere for at dække din væskebalance. 

Dit helbred 

Hvis du har en infektion eller feber, eller hvis du mister væske gennem opkastning eller diarré, skal du drikke mere vand. Hvis du har en helbredstilstand som diabetes, har du også brug for mere vand. Nogle lægemidler som fx diuretika kan også være årsag til at du mister vand i kroppen, og måske ikke er opmærksom på din væskebalance. 

Gravid eller ammer 

Hvis du er gravid eller ammer din baby, skal du drikke ekstra vand for ikke at blive dehydreret. Kroppens væskebalance skal nu fordeles mellem to, så derfor er der helt naturligt brug for mere vand for at undgå væskemangel. Og der er også affaldsstoffer for to personer, som skal ledes ud af kroppen – og der spiller vand en meget vigtig rolle.

 

Hvorfor er ioniseret vand bedst ved dehydrering?

Det er der to årsager til, at ioniseret vand fra en ioniseringsmaskine er bedst ved dehydrering. For det første hydrerer ioniseret vand bedre end almindeligt drikkevand – ikke mindst når du træner og dyrker motion. For det andet smager ioniseret vand bare langt bedre end almindelig postevand. Ioniseret vand har en en naturlig sødere smag end postevand.

Det er fordi under elektrolyseprocessen, så bliver blandt andet phosphor, svolv og nitrat reduceret. Det er med til at eliminere den “trælse smag”, som postevand godt kan have. Tyents dobbelt-filtersystem indeholder nogle specielle keramiske bestanddele, som udsender infrarød stråling. Det er med til at forbedre smagen og eliminere uønskede stoffer i vandet.

Og når noget smager godt, så har vi også mere lyst til at drikke mere af det – det samme gælder basisk ioniseret vand. Under elektrolyseprocessen bliver vandet også mere basisk, så det kan opnå en høj pH-værdi, som er meget gavnlig for at få ligevægt i kroppens syre-base-balance. 

Dit mål skulle gerne være at drikke mellem 2 til 3 liter vand per dag (alt efter din kropsvægt og situation). Det er meget lettere at nå dette mål, hvis du nyder smagen af det vand du drikker. Og du samtidig ved, at det vand du drikker har mange gavnlige sundhedmæssige effekter. 

 

Aquaporiner – åbner kun op for bio-optageligt vand

Når der skal vand ind i cellerne, så sker det gennem specielle vandkanaler, som består af proteiner, og den positivt ladede spiralformet Aqaporin. Disse Aquaporiner tillader KUN negativt ladet vandmolekyler, at trænge ind i cellerne. Dermed sørger de for at det kun er værdifuldt negativ ladet vand, som kommer ind i cellen. Der kommer IKKE positivt ladet vand ind, som ellers ville neutralisere den elektriske energi i cellerne.  

Denne forskning som har afdækket funktionerne omkring det specille forhold ved aquaporinerne, er gjort af den amerikanske forsker Peter Agre i 2003, som også fik Nobelprisen i kemi for denne fantastiske og banebrydende opdagelse [3].  

 

Væskemangel og kroppens energi 

Cellerne og dermed kroppen indeholder energi, som hele tiden skal erstattes – fordi der hele tiden bliver brugt energi. Det er som en bankkonto, hvor der skal sættes ind hele tiden for at der kan være overskud. Hvis den kommer i underskud, så er det ikke godt hvis man bliver syg – så er der ikke nogen ekstra resourcer at trække på for kroppen. 

Hvis vi drikker almindeligt postevand, så bliver vandet ikke optaget af cellerne fordi aquaporinerne ikke lukker positivt ladet vand ind i cellerne. Hvad gør cellerne så? De er nødt til at omdanne vandet fra positivt til negativt ladet vand. 

Kroppen er nødt til at gøre vandet bio-optageligt for cellerne. For at kunne gøre det, så skal der bruges energi, som den tager fra de steder i kroppen, hvor der umiddelbart kan undværes energi. På den måde omdannes postevand med en positiv ladet energi til vand med en negativ ladet energi. Nu er vandet bio-optageligt og nu vil aquaporinerne gerne åbne sig op, og de negativ ladede vandmolekyler kan nu komme ind i cellerne og gøre gavn. 

Men hvad nu hvis personen har et nedsat immunforsvar, har kræft eller en anden alvorlig tilstand? Hvor skal kroppen så finde noget energi, som den kan undvære? Hvis ikke der hele tiden bliver tilført tilstrækkeligt med energi til kroppens “bankkonto”, så er der ingen energi at trække på. Der kan sågar komme et overtræk, som resulterer i ubalancer og til sidst sygdom [3].  

 

Dehydrering: derfor føler ældre mennesker ofte ingen naturlig tørst

Hvorfor drikker ældre mennesker normalt ikke tilstrækkeligt med vand? De går ofte en stor bue udenom vand. Ja, de har ligefrem en “tørst-regulator”, som indikerer, at de ikke har brug for vand – selvom de i allerhøjeste grad har det. Ofte får ældre mennsker desuden medicin, som desværre er dehydrerende. 

Hvad skyldes dette?

Det skyldes ganske enkelt, at ældre mennsker ikke har tilstrækkelig med energi, som kroppen kan frigive til fx at omdanne dødt postevand til levende negativt ladet vand – sådan som yngre mennsker kan fordi de har tilstrækkelig med energi til at gøre vandet bio-optageligt, så aquaporinerne kan åbne op, og optage vandet. Så det kroppen gør – som en forsvarsmekaniske – er at de ældre ikke føler nogen tørst. Den har ikke andre muligheder.   

Hvis man nu drikker ioniseret vand fra en ioniseringsmaskine – så er det allerede negativ ladet når det kommer ned i glasset. Det er fordi det indeholder en minus ORP-værdi, da det er fyldt med energi og antioxidanter. Faktisk indeholder det også verdens mest powerfulde antioxidant – H2 molekylært hydrogen. Det har en høj basisk pH-værdi, så det bringer også ligevægt i kroppens syre-base-balance – alt sammen noget kroppen har brug for [3].  

 

Læs også: Hydrogen-rigt vand fra en ioniseringsmaskine

Læs også: Syre og base i kroppen 

Læs også: Antioxidanter og de frie radikaler 

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22190027 [1]

Mild dehydration impairs cognitive performance and mood of men.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21736786 [2]

Active dehydration impairs upper and lower body anaerobic muscular power

Jungbrunnenwasser – vom Normalen zum Gesunden mit ionisiertem Wasser. Von Dipl.Ing. Dietmar Ferger, side 29. [3] 

https://www.researchgate.net/publication/256188239_Effect_of_Hydration_on_Whole_Blood_Viscosity_in_Firefighters [4]

 

Skriv en kommentar